DROES of DIABOLUS IN MUSICA

Om de allerkleinsten met opera kennis te laten maken, kiezen wij het onderwerp van "De duivel". Elk kind wordt door de verhalen over de duivel aangetrokken, dit herinneren wij ons maar al te graag uit onze eigen kindertijd.

Het geluid van een operastem komt indrukwekkend over voor iemand die het nog nooit gehoord heeft. Daarom is het belangrijk al zeer vroeg in contact te komen met deze zangstijl.

Dit werd in een proefproject in de praktijk omgezet waarbij de kinderen telkens dolenthousiast zijn. Dit komt mede door de interactie, in de hand gewerkt door de uitvoerders, die zich tijdens het zingen onder de kinderen begeven en hen zo laten deelnemen aan de uitvoering.

Achteraf wordt een workshop voorzien waar men vragen kan stellen. Dat werd eveneens bij ons pilootproject succesvol bevestigd: de kinderen stelden heel veel interessante vragen wat ons bewijst dat indien opera en theater het minst succes boeken bij de jeugd, dit ligt aan het feit dat ze het niet leren kennen.

De pers over Droes

"Kleuters liepen gisteren al zingend door de gangen van de Vlaamse Opera. In dit majesteuze gebouw genoten leerlingen van het derde kleuterklasje van de Antwerpse kleuterscholen De Leydraad en De Bijtjes van de operaworkshop 'Muziekduivels'."

- Het Nieuwsblad

"Voor de kleuters is er een pedagogisch knap uitgewerkt stuk opera. Opera, jaja, en dan niet minder dan Faust van Gounod, er is Offenbach en werk van Arrigo Boito. Is dat iets voor kinderen? En of! We zagen de kleuters enthousiast worden en héél stil… ssst…. een en al aandacht luisterend. [...] Wat is het fijn operazanger te zijn… Een absolute aanrader."

- Klassiek Centraal Muziekonderwijs (on-line krant)