Montevinci | Emanuel Vanden Berghe

CURRICULUM EMANUEL VANDEN BERGHE

Tenor, pianist en kunstschilder.

Begon zijn carriére als kunstschilder: behaalde o.a. de Prijs van het Ministerie van Cultuur als 1ste in zijn leeftijdscategorie en 2de in algemene wereldrangorde. Kreeg tot zijn 17 jaar opleiding door zijn vader die toen overleed.

Volgde opleiding als pianist en zanger aan de conservatoria te Brussel en Gent.

Fungeerde als pianist en solist bij de koren van wijlen Mevrouw A.Diez-Thonon uit Oostende in tal van internationale concertreizen zowel binnen als buiten Europa. Gaf tevens vocaal onderricht aan haar instituut.

Als zanger profileert hij zich zowel in het opera- , operette- als in het concertgenre:


Enkele uitvoeringen:

  • Sofia en Moskou: "Der Vogelhändler" van Carl Zeller (fragmenten)
  • Gent: "Der Apotheker" van Joseph Haydn (Mengone), "Apollo et Hyacintus" van Wolfgang Amadeus Mozart (Oeballus), "Gianni Schicci" van Giacomo Puccini (Rinuccio)
  • Brussel Ars Musica Festival en Logos Gent (Centrum voor experimentele muziek van België): "Het loket" van Zachar Lascewics (monoloog - wereldpremière)
  • Oostende: "Der Schullmeister" van Georg Philipp Telemann (titelrol)
  • Antwerpen, Gent, Parijs: "La Colombe" van Peter Burrian (Julien) (wereldpremière)
  • Kortrijk: "Die Lustige Witwe" van Franz Lehar (Camille de Rossillon)
  • Tournee van 15 concerten doorheen Nederland en voor de opening van het Festival van Vlaanderen te Gent met "De Johannespassie" van Johan Desmet, o.a. in de titelrol (wereldpremiére)
  • In de Vlaamse Opera was hij o.a. te horen als de Pruisische officier in "Le Grand Maccabre" van Georg Ligeti en in lunchconcerten met "La Colombe" van Peter Burrian. Hij verzorgde creaties van hedendaagse componisten zoals Jean-Pierre Waelbroek, Johan Desmet, Zachar Lascewics, Peter Burrian ... Voor de week van de hedendaagse muziek van het Conservatorium te Gent creëerde hij meerdere hedendaagse opera's.

Hij bracht liedrecitals (Pergolesi, Caccini, Beethoven, Schubert, Schumann, Waelbroek ...) te Oostende, Kortrijk, Gent, Brussel, Antwerpen, Bonn, Praag, Leipzig, Castello, San Sebastian, Parijs, Moskou, Sofia ..., en zingt in diverse talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Russisch, Tsjechisch, Latijn ...

Verleende zijn medewerking aan opnames voor Radio en Televisie Moskou onder leiding van dirigent Victor Poppov evenals aan opnames voor de Vlaamse, Franse en Duitse televisie.

Vervolmaakte zich o.a. bij Maestro Carlo Bergonzi en is laureaat van diverse internationale zangconcoursen waaronder een 2de prijs op het Internationaal zangconcours te Ales (Frankrijk) met specialisatie Franse opera.

Emanuel Vanden Berghe verleent zijn steun aan leerlingen van diverse conservatoria om hen te helpen bij hun zangstudie en vocale vorming .